5a. Jornada diocesana: Conclusions diocesanes del Sínode i Memòria agraïda Càritas 2021

Seguint la bonica tradició bianual, interrompuda durant la pandèmia, el Bisbat d’Urgell va celebrar la 5a. Jornada diocesana que en aquesta ocasió va servir per presentar al públic assistent les conclusions de la fase diocesana que el Bisbat ha treballat durant el curs pastoral 2021-2022 a les parròquies, moviments, grups, esplais, catequesis, joves, etc. i per fer memòria agraïda del treball de Càritas diocesana i parroquials durant l’any 2021.

La 5a. Jornada va tenir lloc el dissabte dia 18 de juny, i va aplegar més de dues-centes persones arribades a La Seu d’Urgell de tots els indrets diocesans, membres de tot el Poble de Déu: matrimonis, laics, joves, membres de la vida consagrada, preveres i diaques en una jornada que no se celebrava des de l’any 2019 a causa de la pandèmia.

La Jornada es va iniciar amb la pregària i benvinguda de l’Arquebisbe Joan-Enric que va destacar com l’Església d’Urgell s’ha sumat a la crida del Papa Francesc i els diversos grups parroquials, han intentat, en la mesura de les seves possibilitats, posar-se en camí i reflexionar junts amb el Sínode per una Església sinodal: comunió, participació i missió. L’Arquebisbe en les seves paraules inicials va voler tenir presents i pregar de forma especial pels pobles del Bisbat d’Urgell que estan sofrint les conseqüències devastadores dels incendis d’aquests darreres dies a La Noguera i altres indrets, als quals va voler enviar tot l’escalf i suport, amb un agraïment per les autoritats, bombers i forces de seguretat, i veïns i voluntaris que estan fent grans esforços per controlar i extingir els incendis.

També va destacar com l’Esperit Sant ha conduït i condueix l’Església, animant-la i vivificant-la, rejovenint-la, amb nous i abundants dons i com la celebració de la Jornada ens servia per presentar les principals conclusions del Sínode a nivell diocesà i per agrair el treball de tants i tants voluntaris de Càritas parroquials i diocesana que treballen al servei dels més pobres i vulnerables.

Després de la benvinguda i la pregària inicial va conduir l’acte el Responsable diocesà del Sínode a Urgell i Vicari episcopal, Mn. Antoni Elvira, i la Delegada de mitjans de comunicació, Sra. Cristina Orduña, que van anar desgranant a poc a poc les principals conclusions del Sínode a nivell diocesà.

La consulta a Urgell ha involucrat més de 900 persones en més de 60 grups amb una mitjana d’edat dels participants en la consulta d’uns 47 anys. S’ha subratllat per part dels diferents membres del Poble de Déu (laics, membres de la vida consagrada, preveres) la necessitat d’una formació integral entre tots els agents de pastoral, inclosos els preveres; la necessitat de millorar i accentuar la corresponsabilitat laïcal  a través dels diversos òrgans de consulta previstos per l’Església, com els consells de pastoral i econòmics parroquials, o la necessitat d’un acompanyament a les persones integral, que també tingui en compte la dimensió espiritual, a partir de l’aprofundiment en la lectura i meditació de la Paraula de Déu. La reflexió sobre la sinodalitat de l´Església s’ha vinculat bàsicament amb el tema de la comunitat cristiana, tot destacant que l’Església és la família dels fills de Déu. Hi ha hagut força peticions per promoure la dimensió comunitària de l’Església i emprendre iniciatives perquè tots els fidels se sentin part de la comunitat cristiana. S’ha expressat el desig de fomentar l’encontre, el contacte, la comunicació i el coneixement personal entre les persones d’una mateixa comunitat cristiana, així com d’establir vincles d’ajuda i de suport mutu. Per això els diferents grups diocesans en la consulta han demanat millorar l’acollida a totes les persones, partint de la seva situació personal, tal i com són, i aprofundint en el diàleg a través de l’escolta atenta dels germans.

A continuació el Delegat episcopal de Càritas Diocesana d’Urgell, Mn. Jaume Mayoral va agrair la tasca dels voluntaris i voluntàries, treballadors i agents dinamitzadors de Càritas diocesana i parroquials, i va destacar com les Càritas Diocesanes de Lleida, Solsona i Urgell han destinat durant l’any 2021 un total de 6.567.844 euros per a atendre les persones que acudeixen a l’entitat, un milió d’euros més que l’any 2021 (5.530.879 euros). Gran part d’aquests recursos han estat destinats a programes de cobertura de necessitats bàsiques i de suport als col·lectius més vulnerables, i als projectes d’inserció laboral. En total, s’han beneficiat de l’acció de Càritas gairebé 17.000 persones d’arreu del territori de les tres diòcesis. Així mateix, també s’han atès més de 7.000 persones en els diversos programes que duu a terme l’entitat.

La Jornada va voler tenir molt present i pregar pel conflicte armat a Ucraïna amb la participació i el testimoni d’una part de la comunitat ucraïnesa acollida a la parròquia de Sta. Maria de Guissona que van voler fer-se presents i mostrar el seu agraïment a la comunitat catòlica que ha acollit gairebé 300 refugiats. La coral ucraïnesa va animar tota la jornada amb els seus cants mostrant la comunió i universalitat de l’Església catòlica que ens fa a tots germans, encara que amb diversos ritus litúrgics.

Finalment, els joves van ser presents a la Jornada a través dels grups de fe Txt d’arreu del Bisbat i del testimoni de dues persones, Ramon Oromí responsable del Departament de Fe de la Fundació Esplais Sta. Maria de Núria (FEMN) i Janet Capdevila (activa en les xarxes) que van mostrar la seva fe en Jesucrist des d’àmbits i situacions diverses, però subratllant com la fe a tots dos els ha ajudat i els ajuda en la seva vida com a cristians.

Els músics urgellencs David Pradas i la soprano Maria Altadi van animar la matinal de reflexió, testimonis, aprofundiment i celebració amb cants Spirituals acompanyats al piano.

A continuació va tenir l’acte central de la Jornada que fou la celebració eucarística a la Catedral de Santa Maria d’Urgell presidida per l’Arquebisbe Joan-Enric i concelebrada per una 20 de preveres i 2 diaques provinents de les parròquies del Bisbat i que va ser un moment intens celebratiu.

A la seva homilia l’Arquebisbe Vives va glossar les lectures de la Paraula de Déu proclamades. A la primera lectura, 1r Reis 19,1-18, el profeta Elies sent la temptació de “plegar” desanimat i deixar de fer de profeta, però Déu l’alimenta amb pa i aigua, i li fa sentir la seva veu i li diu: “Aixeca’t i menja, que tens molt de camí per fer”. L’Arquebisbe animà els fidels a superar la temptació del desànim i la incredulitat i a escoltar l’Esperit Sant que ens crida a “aixecar-nos” i “menjar” i alimentar-nos amb l’Eucaristia de Jesús, Pa de vida, festa que celebrarem per Corpus, i a continuar el camí de la fe amb alegria i perseverança. L’Església d’Urgell ha treballat en comunió amb el Papa Francesc i l’Església Universal seguint la crida que ha fet perquè els fidels participéssim al Sínode a través de la consulta al Poble de Déu. Es proclamà l’Evangeli dels deixebles d’Emmaús (Lc 24,13-35) i com de la desesperança i el desconcert passen a reconèixer el Senyor Jesús quan els parteix el pa. Per això necessitem celebrar l’Eucaristia perquè el puguem reconèixer com el Senyor Ressuscitat i li hem de pregar com ho feren els deixebles d’Emmaús: “queda’t amb nosaltres, que es fa tard i el dia ja ha començat a declinar”.

Finalment, Mons. Vives agraí tot el treball de Càritas i recordà com el 2022 precisament es compleixen els 75 anys de la creació de Càritas Espanyola que és el rostre més genuí de l’Església que acull tothom. En aquest sentit, va voler tenir un record per a tots els conflictes armats del món, no només el d’Ucraïna, sinó tants i tants llocs que sofreixen l’horror de la guerra, de la fam, de la falta d’habitatge, també ciutadans que no poden arribar a final de mes perquè els seus ingressos no donen per pagar els consums d’energia, calefacció, aigua, etc. i els cristians perseguits a causa del testimoniatge de la fe.

La Missa fou solemnitzada pels cants de la coral ucraïnesa de Guissona i per Mn. Antoni Elvira i l’organista que col·labora habitualment a la Catedral Sr. Joaquim Boquet. Al final de la celebració es cantà amb solemnitat el Rosa d’abril en honor a la Mare de Déu de Montserrat, Patrona de les Diòcesis amb seu a Catalunya i el cant “Pregària per Ucraïna”, un cant bellíssim que podeu trobar a youtube i que és l’himne espiritual dels ucraïnesos, que canten com a cant final en moltes eucaristies les Esglésies greco-catòlica i ortodoxa.

Un dinar de germanor al Seminari diocesà amb intervencions musicals de Leda i la Coral ucraïnesa va cloure la joiosa diada de festa i retrobament després de la pandèmia.

Compartir