Setmana de pregària per a la unitat dels cristians del 18 al 22 de gener

201801OctavariPregaria2Amb el lema «La vostra dreta, Senyor, és forta i gloriosa» (Cf Ex 15,6), del 18 al 25 de gener s’escau la 22a edició de la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians. L’objectiu d’aquest Octavari és, sens dubte, el do de la Unitat, d’aquesta unitat volguda i pregada pel mateix Crist en demanar al Pare que la força de l’Esperit ens faci a tots «u», a imatge i semblança de la Unitat de la Santíssima Trinitat, comunió de Vida i Amor.

El tema de la Setmana d’enguany se centra en els cristians del Carib que, de tradicions diverses, veuen la mà poderosa de Déu en la fi de l’esclavitud. Han fet una experiència compartida de l’acció salvadora de Déu vers la llibertat i és per això que la tria del cant de Moisès i Maria (Ex 15,1-21), com a tema de la Setmana de Pregària per la unitat cristiana 2018, ha estat considerada com la més adequada.

En l’actualitat, aquest cant ha esdevingut l’himne del moviment ecumènic de la regió i ha estat traduït a moltes llengües. Com els israelites, els pobles dels Caribs compten amb un himne de victòria i de llibertat per cantar, que els uneix, sobretot tinguts en compte els desafiaments que amenacen de nou la dignitat de la persona humana creada a imatge i semblança de Déu.

Pregàries ecumèniques a la Diòcesi

  • Dimarts 23 de gener, a les 20.30 h. al Casal Parroquial de La Seu d’Urgell tindrà lloc una pregària ecuménica amb representants de la comunitat cristina evangélica i de la católica. 

Celebració de Sant Antoni Abat i de Sant Sebastià a la diòcesi

StAntoniLa devoció popular a Sant Antoni Abat és palesa a la nostra Diòcesi, on se celebren misses, benediccions dels animals domèstics i es comparteix la tradicional “escudella” com a símbol d'aquella solidaritat vers les famílies més pobres que feien els antics pagesos i en les zones de muntanya.

També la devoció a Sant Sebastià es manté ben viva, com un referent històric a la pregària a Déu que feien les persones per foragitar les pestes i epidèmies als segles XVIII i XIX. Les arrels de les Confraries de Sant Sebastià estan en la solidaritat que s'organitzava entre col·lectius professionals i en els pobles per ajudar a les famílies quan el cap de casa queia malalt.

Us fem notícia de les activitats que hi ha previstes en diferents arxiprestats:

El dia de Sant Antoni Abat, el dimecres  17 de gener, a Balaguer hi ha una festa molt remarcable, que comença a l'església de Sant Josep a les 8:00h del matí, amb la benedicció dels panets. A les 9:00h hi ha la primera missa. A les 11:00h la missa solemne, i en acabar, els Tres Tombs per la Plaça Mercadal, amb la benedicció dels animals domèstics, coordinat per la Confraria de Sant Antoni, fins les tres de la tarda. A Tremp, es fa una celebració a les 12:00h i en acabar, a les 13:00, la benedicció de tractors i animals. A Sanaüja, se celebrarà una missa a les 12:00h i en acabar es beneirà el nou emblema de Sant Antoni. A les 13:00h es farà la benedicció dels animals i els Tres Tombs. A Puigcerdà, la missa se celebrarà a les 12:00 i després es portarà a terme la benedicció d'animals.  A La Seu d'Urgell, a la parròquia de Sant Ot, a la Catedral de Santa Maria, a les 12:00h el Rector oficiarà la missa a les 12:00h, en acabar es beneiran els panets de Sant Antoni, i a fora del temple, a la Plaça dels Oms es farà la benedicció dels animals, cap a la 13:00h. A les 14:00h és prevista la benedicció de la tradicional calderada, al Passeig Joan Brudieu. A la Vall d'Aran, a Bossòst se celebrarà missa i benedicció a partir de les 18:00h i a Lès a partir de les 19:00.

Al Principat d'Andorra, a la parròquia de Sant Esteve d'Andorra la Vella se celebrarà missa a les 12:00h i la benedicció dels animals en acabar; es beneeix l'escudella a les 13:00h a la Plaça de les Arcades. A La Massana, se celebra una missa a l'ermita de Sant Antoni de la Grella a les 11:00 i en acabar un pelegrinatge a peu fins la parròquia, on es fa la subhasta dels Encants de Sant Antoni a benefici de Càritas, a la Plaça de les Fontetes. A Canillo, la celebració a la parròquia és a les 11:30 i en acabar es comparteix la "Vianda" a la plaça Major.

El dissabte dia 20, festa de Sant Sebastià, a Sort, se celebra una missa a la capella de Sant Sebastià, situada a l'entrada del poble, a les 12:00h. Es beneeix coca i moscatell i es comparteix en un ambient de germanor. A Sant Julià de Lòria (Andorra) se celebra amb molta intensitat: la confraria de Sant Sebastià fa la seva assemblea als locals de la parròquia i després de la missa de les 12:00h es beneeix l'escudella, preparada a la plaça de la Germandat.
 

El diumenge 21, segueixen les activitats. A la Vall d'Aran, a Arties, es fa la celebració de la missa de Sant Sebastià a l'església parroquial, a les 12:30h, amb un gran seguiment de fidels. A Ponts, es fan activitats en la festa de Sant Sebastià: se celebra missa del vot de poble de Ponts,  a les 12:00h a l'ermita de Sant Sebastià a la població d’El Gos i molts participants fan la caminada popular fins allà, que surt de Ponts a les 10:00h. A les 13:00h hi ha la benedicció de la coca i xocolata, que es comparteixen en germanor. Després, a la tarda, es fan activitats amb motiu de la festa de Sant Antoni Abat a partir de les 17:00, amb un taller amb els infants sobre estimar i tenir cura dels animals domèstics, i recollida d'aliments infantils per a les famílies necessitades. Al Pas de la Casa, la missa és a les 12:00 i la benedicció a la 13:00h.

Jornada Mundial dels Refugiats: "Ens toca conjugar i viure verbs que porten a estimar"

180114JornadaMigrantRefugiatEl diumenge 14 de gener celebrem la Jornada Mundial del Migrant i el Refugiat, i el Papa Francesc ha triat un eslògan format per un seguit de verbs que busquen fer-nos adonar que cal capgirar una actitud d’un cert conformisme i fins i tot “passotisme” davant la gran problemàtica que no para de créixer i que és el món dels migrants i refugiats. Les xifres que ens ofereixen els organismes internacionals ens parlen de milions de persones -ACNUR ho xifra en 65,5 milions de persones desplaçades forçadament durant 2016-, molts d’ells infants i gent gran, que es veuen obligats a fugir dels seus països i de les seves llars, cap a llocs que no saben si els acolliran i els faran costat, moltes vegades és tot al contrari, són explotats, maltractats i humiliats, amb una indefensió que clama al cel i que segons l’Evangeli i la Doctrina Social de l’Església és pecat.

El Papa ha titulat el seu Missatge per aquesta Jornada Acollir, protegir, promoure i integrar als emigrants i refugiats  com dèiem amb quatre verbs que ens volen fer, com a cristians, deixar de costat actituds conformistes, de vegades despreocupades, envers els nostres germans desvalguts que són bandejats d’un costat cap a l’altre. Les actituds que ens demana el Papa i que també recull la Bona Nova són clares, directes i entenedors per tots nosaltres, ens cal conjugar des de la fe i la vida l’acollir, el protegir, el promoure i integrar. Hem d’anar a la perifèria, a les perifèries de les nostres fronteres, a trobar els migrants i refugiats. Persones que ens demanen que no els oblidem, que no convertim la seva situació en una realitat instal·lada i normalitzada en el dia a dia de la nostra societat: així que no podem deixar que es cronifiqui.

I com diu el missatge, en aquesta tasca tots som cridats a participar-hi, tot demanant-nos que els hi recordem al governs mundials, aquesta problemàtica que afecta a moltes persones, han de trobar una solució a curt termini, no ho podem obviar, amagar o dir que no ens hi incumbeix, com Església tenim la vocació d’aconseguir la llibertat i la dignitat de la persona, també dels migrants i refugiats, que també són amb tots els drets: PERSONES !!!

Mn. Jaume Mayoral, Delegat episcopal de Càritas

Mons. Vives viatja en suport als cristians de Terra Santa, en representació de la Conferència Episcopal Espanyola del 13 al 18 de gener

“Començant novament des de l'educació per cultivar un futur de pau”. 

La Coordinadora de les Conferències Episcopals en suport de l'Església a Terra Santa, reunió anual de Bisbes europeus, nord-americans i sud-africans que des de la dècada dels 90 va iniciar un pelegrinatge anual a les diverses comunitats cristianes presents a Terra Santa, s’iniciarà el dissabte dia 13 de gener a Jerusalem i es prolongarà fins el dijous dia 18. 

Hi participarà Mons. Joan-Enric Vives, Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, en representació de la Conferència Episcopal Espanyola.

Aquesta Assemblea Internacional de Bisbes reunirà a representants de 12 Conferències episcopals i les sessions de treball tindràn lloc a Jerusalem, Betlem, Emaús i Gaza.

Els bisbes participants volen conèixer més de prop la situació dels joves cristians a Terra Santa, com a avançament al Sínode dels Bisbes sobre "Joves, fe i discerniment vocacional" que tindrà lloc a l'octubre d'aquest any al Vaticà . De manera especial, s'interessaran per les oportunitats de joves cristians, jueus i musulmans d'aconseguir una millor convivència entre els dos pobles i entre totes les comunitats religioses. Es mantindran trobades i visites de caràcter educatiu amb l’objectiu de comprendre la importància que l’educació de la gent jove té per un futur de pau a la regió.

Els Bisbes es reuniran inicialment amb alguns joves d’una escola jueva d’una escola secundària a Makabim-Reut abans de reunir-se amb un grup d’estudiants de dret de la Universitat Jueva de Jerusalem que fan estudis sobre el multi culturalisme i tracten casos legals de persones que han sofert discriminació. Posteriorment també els Bisbes es reuniran amb l’organisme “Parents Circle-Families Forum” que reuneix més de 600 famílies israelianes i palestines enfrontades a causa del conflicte i que avui, a través de diverses iniciatives, treballen per la pau, la reconciliació i la tolerància.

A Beit Jala, el P. Iyad Wwal, presentarà als Bisbes l’activitat del Patriarcat Llatí de Jerusalem per tal de promoure una educació que esdevingui un instrument de pau i justícia al costat de la visita a una sèrie d’escoles cristianes que administra el Patriarcat llatí. A Emaús-Qubeibeh, els Bisbes visitaran una casa per a gent gran i es trobaran amb alguns joves voluntaris que hi treballen. El Vicerector de la Universitat de Betlem presentarà a la Coordinadora el programa “Qubeibeh Nursing Programme (QNP)” que és un programa que ofereix perspectives i oportunitats de treball per als joves d’una àrea majoritàriament rural, amb alts nivells d’atur i molts problemes socials i polítics.

Aquest any la Coordinadora de les Conferències Episcopals en suport de l'Església a Terra Santa ha decidit celebrar la Missa del diumenge dia 14 de gener amb la petita comunitat cristiana de Gaza seguida d’una visita a la “Casa de la Pau”, dirigida per les Germanes Missioneres de la Caritat. També hi haurà una trobada dels Bisbes amb els joves cristians de Gaza i una reconfortant visita als malalts de la comunitat.

El pelegrinatge anual de la Coordinadora de les Conferències Episcopals en suport de l'Església a Terra Santa està organitzat per la Conferència Episcopal d’Anglaterra i Gal·les i compta amb el suport de les Conferències Episcopals Europees.

Els Bisbes que hi participaran seran els següents:

Bisbe Declan Lang, Anglaterra i Gal·les (President de la Coordinadora de Bisbes per a la Terra Santa)

Bisbe Lionel Gendron, Canadà

Bisbe Udo Bentz, Alemanya

Arquebisbe Riccardo Fontana, Itàlia

Bisbe Donal McKeown, Irlanda

Bisbe Peter Bürcher, Islàndia

Bisbe José Ornela Carvalho, Portugal

Bisbe William Kenney, Anglaterra i Gal·les

Bisbe Nicholas Hudson, Anglaterra i Gal·les

Bisbe Christopher Chessun, Església d’Anglaterra

Bisbe William Nolan, Escòcia

Arquebisbe Joan-Enric Vives, Espanya i Andorra

Arquebisbe Stephen Brislin, Sud-Àfrica

Bisbe Felix Gmür, Suïssa

Bisbe Oscar Cantú, Estats Units d’Amèrica

La Coordinadora de les Conferències Episcopals en suport de l'Església a Terra Santa està formada per Bisbes procedents de tota Europa, Amèrica del Nord i Sud-Àfrica i es va establir a finals del segle XX propiciada per la Santa Seu amb l’objectiu de visitar i donar suport a les comunitats locals de cristians de Terra Santa.

La raó de ser de la Coordinadora es pot expressar a través de les “3 lletres p”: pregària, pelegrinatge i pressió.

La pregària és el marc dins el qual es porta a terme el pelegrinatge anual, amb la celebració diària de l’Eucaristia, sovint en diferents ritus i amb les comunitats catòliques locals.

El pelegrinatge és un dels aspectes més interesants de la trobada. Els Bisbes s’atansen de forma individual o en grup a visitar les comunitats catòliques, reunir-se amb els seus membres i, de vegades, tenir trobades amb les figures polítiques locals. En temps difícils, els Bisbes visitants sovint han escoltat les peticions d’una major presència de pelegrins i han encoratjat les Conferències episcopals a augmentar els pelegrinatges.

La pressió, o en una paraula més suau “persuasió”, fa referència al treball que es durà a terme després del pelegrinatge anual, quan els Bisbes tornen a les seves comunitats i parlen amb els seus propis Governs, Parlamentaris, Ambaixadors Israelians i Palestins i als Mitjans de comunicació social  sobre una àmplia gama de qüestions que afecten la vida dels cristians. En línia amb l’enfocament adoptat per la Santa Seu, els Bisbes no busquen privilegis per als cristians, sinó dignitat i justícia per a ells i per a d’altres que viuen en situacions de conflicte similars. Potser es podria parlar d’una 4a “p”: presència. Els Bisbes estan presents cada any i amb la seva presència porten esperança i fan presents, per damunt de tot, les “pedres vives” de les comunitats cristianes a Terra Santa ja que no estan oblidats pels sues germans i germanes d’arreu del món.

Fotografies d'anteriors edicions:

El diumenge 3 de desembre se celebra el Diumenge de la Paraula

Cartell2018 580x820El 1r. diumenge d’Advent, dia 3 de desembre, data en què comença l’Any Litúrgic i sempre s’inicia la lectura d’un nou leccionari per a la celebració de l’Eucaristia dominical, tindrà lloc el Diumenge de La Paraula amb l’objectiu que es promogui la intensificació del valor de la Paraula de Déu en tota la vida de l’Església.

Per això els Bisbes de Catalunya, a proposta de l’Associació Bíblica de Catalunya, demanen que en aquest diumenge de la Paraula es doni major relleu a la Litúrgia de la Paraula i al llibre dels Evangelis del qual anem pouant la nostra força i la presència del Senyor, que ens parla amatent i fidel, per la força de l’Esperit Sant. Els qui escolten la Paraula de Déu i la posen en pràctica són els veritables deixebles del Crist. El Papa Francesc recentment ha dit: “Escoltar i posar en pràctica la Paraula, això és la vida cristiana, res més. És ben senzill. Potser nosaltres ho hem complicat, amb moltes explicacions que ningú no entén, però la vida cristiana és això: escoltar la Paraula de Déu i practicar-la". Estimem, doncs, la Bíblia, llegim-la, preguem-la, que ens acompanyi sempre i que ens n’aprenguem fragments de memòria perquè donin sentit i llum a la nostra vida, i estiguin sempre en el nostre cor.

Al voltant d’aquest Diumenge es celebra una Setmana d’Animació Bíblia amb diversos actes que podeu consultar en aquest enllaç: http://www.setmanadelabiblia.cat/diumenge-3-de-desembre/