Festa de la Santa Creu a Salardú

img 1858Divendres dia 3 de maig a la parròquia de Salardú va tenir lloc la tradicional festa de la Santa Creu. Vers les 10:30h les diverses creus de les poblacions de Naut Aran es van anar trobant pels carrers del poble fins arribar a l'església parroquial. S'inicià llavors la solemne eucaristia de l'Exaltació de la Santa Creu, entorn de la miraculosa i devota creu romànica bellament restaurada de Salardú.
L'Arquebisbe d'Urgell va presidir la celebració, acompanyat per l'Arxiprest, els sacerdots de la Vall i el Secretari general del Bisbat. Hi estaven representades les Autoritats de la Vall, el Magnf. Sr. Síndic, l'Il·lm. Sr. Alcalde de Naut Aran, així com altres alcaldes i autoritats, i una nombrosa representació de fidels de tota la Vall.

L'Arquebisbe remarcà la vivència pasqual de la creu del Senyor. En la creu la mort i el pecat han estat vençuts i Déu ha omplert de vida i amor les creus del seu Fill i de tots els qui la comparteixen. Va glossar les paraules de St. Joan de la Creu: "posa amor on no hi ha amor, i en trauràs amor". Ens convé en aquests temps difícils, viure amb esperança i sentit les sofrences i les creus personals i col·lectives. Només la creu de Crist, vencedora, dóna sentit i pau enmig de les tribulacions. I convidà finalment a besar la creu romànica amb un bes de penediment, d'agraiment, i de petició confiada, portant-li les necessitats de tots els qui estimem i de tot el món.
Al final de la Missa tots van besar devotament el St. Crist i ja a la plaça major del poble la impressionant imatge del Sant Crist de Salardú, acompanyat de les altres creus de Naut Aran, les banderes, amb les Autoritats, els fidels i la clerecia renovaren la benedicció del terme, girant-se tots solemnement i pietosament a nord, sud, orient i occident.
Ballets i músiques populars de la Vall d'Aran clogueren la festa a la portalada de l'església romànica de Salardú.

img 1830img 1833img 1840img 1864