Conferència de la Dra. Carme Borbonès en el marc del Dia Internacional dels Museus

La Dra. Carme Borbonès, expresidenta de Càritas Catalunya, el divendres 19 de maig, al Museu Diocesà d’Urgell, va pronunciar una conferència sobre Els museus com a nous espais integradors amb una reflexió al voltant del patrimoni cultural i la identitat dels pobles, a la vegada que exposà la problemàtica actual sobre els processos d’acollida de refugiats sirians en els països europeus. Hi va assistir el Vicari General i Director del Museu diocesà d’Urgell, Mn. Josep M. Mauri; la Delegada de Patrimoni del Bisbat, Sra. Clara Arbués; el Director Voluntari de Càritas Diocesana d’Urgell, Sr. Josep Casanova i l'Alcalde d’Oliana així com diversos Regidors de la Corporació Municipal de La Seu d'Urgell i el Síndic de Greuges de la ciutat.

L'acte s'inicià amb una visita a la petita exposició que al Museu diocesà d'Urgell s'ha fet sota el títol “Patrimoni cultural i exili. El periple del calze i la patena de Núria”, que proposa explicar la història d’aquestes dues peces litúrgiques del segle XIII, procedents del Santuari de Núria, fora del context artístic i estilístic de l’exposició permanent del Museu, on es mostren habitualment. En aquest sentit, l’exposició recull el fet que el calze i la patena es van portar, juntament amb la Mare de Déu, a Suïssa, durant la Guerra Civil, i té la intenció de contextualitzar les peces no com a peces d’art i litúrgia, sinó com a testimoni de les conseqüències dels fets bèl·lics sobre el patrimoni cultural.

De manera concreta, a l'inici de la Guerra Civil, la nit del 22 de Juliol de 1936, Mn. Bonaventura aleshores capellà custodi del santuari de Núria retirà la imatge de la Mare de Déu i l'amagà a la muntanya, on passà la nit; l'endemà és recuperada i portada a Er, i d'aquí a Bourg- Madame, on restà amagada dins una caixa de rellotge... així és com s'inicia el llarg viatge que portarà a l'exili a la Mare de Déu, travessant dues fronteres i que farà possible el seu pas de la Cerdanya cap a Perpinyà, i més tard de l'abadia de Hautecombe, fins arribar a Suïssa. Entretant, el Santuari va patir l'assalt i la crema de tots els altars i imatges.

El Calze i la Patena de Núria, malgrat no hi ha constància escrita, semblaria que també van fer aquest viatge vers l’exili. El cert és que van estar guardats en la mateixa caixa forta que la Mare de Déu a Suïssa. Si bé la imatge de la Verge va retornar el 1941, el retorn del calze i la patena no es va produir fins uns 40 anys més tard. Després de la mort de Mn. Bonaventura (1951) els dos objectes van quedar a mans de Manuel Carreras. I no fou fins l'any 1982, que aquest li entrega al Bisbe d'Urgell, aleshores Joan Martí Alanis, les dues peces, que des d’aleshores s'exposen al Museu Diocesà d’Urgell.

A continuació tingué lloc la conferència de la Dra. Borbonès que va relatar com la Mare de Déu de Núria i el calze i la patena del Santuari de Núria van patir també l'exili pel que significaven com a elements de fe i d'identitat d'un poble. Va destacar com els Museus que conserven el patrimoni cultural-religiós i identitari d'un poble, han de posar sempre com a centre les persones ja que la persona, tal com ens ho recorda el Papa Francesc, ha de ser sempre el centre de l,economia, de la natura i, també, de l'art. La Dra. Borbonès va subratllar la necessitat d'atendre les persones refugiades que reclamen la nostra atenció a les portes d'Europa i que han hagut de fugir de casa moltes vegades fugint de la guerra i l'opressió.  En aquest sentit destacà com els Museus poden ser una peça clau per a integrar els nouvingut i fomentar-ne la seva acollida.

La conferència de la Dra. Borbonès s’inclou dins el seguit d’actes en el marc del Dia Internacional dels Museus per als dies 18 i 19 de maig que va organitzar la Diòcesi d’Urgell.

Enguany el Museu Diocesà d'Urgell es va adherir a la campanya d'actes del Dia Internacional dels Museus que organitzen de manera conjunta els museus de la Xarxa de Museus de Lleida i Aran, de la qual el Museu Diocesà d’Urgell en forma part, i que s'orienta a partir del lema Museus i històries punyents: allò que no es pot explicar als museus, tot reconeixent el paper que juguen els museus com a agents pacificadors de les relacions entre els diferents pobles del món.

El Dia Internacional dels Museus se celebra anualment el 18 de maig. És un esdeveniment organitzat pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) des de 1977, que té com a objectiu conscienciar els ciutadans sobre el paper dels museus en el desenvolupament de les societats.