Visita Pastoral a Canillo

El dia 1 de novembre, solemnitat litúrgica de Tots els Sants, l'Arquebisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, va començar la Visita Pastoral a la Parròquia de Canillo (Principat d'Andorra). La Visita s'inicià a Soldeu. A l'església de St. Bartomeu tingué lloc l'Eucaristia solemne de Tots Sants. Després de l'Eucaristia a Soldeu els fidels es traslladaren fins al cementiri on tingué lloc una pregària pels difunts que allà hi reposen, encomanant-los al Pare ric en misericòrdia. A continuació, la Visita Pastoral continuà amb la celebració eucarística a la Parròquia de St. Serni de Canillo i al Santuari-Basílica de la Mare de Déu de Meritxell. A la tarda el Copríncep visità els cementiris de Canillo, Mereig i Prats on pregà pels difunts que allà hi reposen.

El dia 5 de novembre, el Copríncep episcopal va beneir la nova plataforma esquiable de l’estació d’esquí Grandvalira i el nou aparcament “Avet” a Soldeu. L’Arquebisbe destacà, entre altres coses, com aquell era un gran dia per a Canillo i per al Principat d’Andorra. Així mateix va subratllar com la Parròquia de Canillo, que és la primera en l’ordre protocol·lari de les set parròquies del Principat d’Andorra, també és capdavantera pel seu coratge i empenta.

El dia 6 de novembre Mons. Vives va visitar les escoles Andorrana i Francesa de la parròquia de Canillo i va poder compartir un dinar fratern amb els Padrins de la Parròquia al Centre social del Comú “Com a casa”. També va revisar els llibres de la Parròquia, va conèixer de primera mà les demandes i necessitats de creixement de la Casa de Colònies AINA, i al vespre va participar als Cinemes L’Illa d’Escaldes de la Setmana de Cinema espiritual

El dia 7 de novembre el Copríncep episcopal fou rebut al Saló de Plens del Comú per tots els Hbles. Srs. Consellers de Comú, i el Cònsol Major li adreçà unes sentides paraules de benvinguda agraint-li la seva Visita Pastoral i la importància que per a Andorra té la institució del Coprincipat. El Cònsol subratllà la proximitat que el Copríncep episcopal ha tingut aquests dies envers tots els canillencs i com la Parròquia de Canillo vol mantenir les tradicions i les institucions del Principat, fent esment de com és la Parròquia que “obre el Sant Crist” abans de cada Consell de Comú, referint-se al Sant Crist romànic que presideix la sala comunal. Aquell dia també Mons. Vives visità la caserna de bombers de Canillo i uns malalts de la Parròquia. També va encapçalar la  representació institucional que va realitzar un sentit homenatge als treballadors que van perdre la vida en l’accident que es va produir el 7 de novembre de 2009, en la construcció del Túnel dels Dos Valires en un acte on hi van participar el Cap de Govern, la Síndica General, els Cònsols Major i Menor de les parròquies de La Massana i d’Encamp i els Representants dels dos Coprínceps i on hi foren presents alguns dels familiars de les víctimes.

El diumenge 10 de novembre l’Arquebisbe Joan-Enric va participar en la festes de tardor d’AINA a l’església de Canillo que va  aplegar cent trenta-cinc infants amb els monitors presidint l’Eucaristia dominical. A continuació va poder compartir una passejada prop del riu amb els infants i un dinar de germanor amb els infants i monitors a la casa de colònies d’AINA.

La Visita Pastoral restarà oberta amb altres activitats com la celebració del Nadal de la gent gran a AINA o el Nadal Jove.

3a Jornada Mundial dels Pobres

El diumenge 17 de novembre se celebra la III Jornada Mundial dels Pobres amb el lema, «L'esperança dels pobres mai es frustrarà» (Sal 9,19). Unes paraules, explica el papa Francesc en el seu missatge per a la Jornada, que es «presenten amb una actualitat increïble. Elles expressen una veritat profunda que la fe aconsegueix imprimir sobretot en el cor dels més pobres: retornar l'esperança perduda a causa de la injustícia, el sofriment i la precarietat de la vida».

«A vegades -recorda el Sant Pare- es requereix poc per a retornar l'esperança: n'hi ha prou amb detenir-se, somriure, escoltar. Per un dia deixem de costat les estadístiques; els pobres no són números als quals es pugui recórrer per a fer gala amb obres i projectes. Els pobres són persones a les quals cal anar a trobar: són joves i ancians sols, als quals es pot convidar a entrar a casa per a compartir un menjar; homes, dones i nens que esperen una paraula amistosa. Els pobres ens salven perquè ens permeten trobar el rostre de Jesucrist».

La Conferència Episcopal Espanyola i Càritas s'uneixen un any més per a celebrar aquesta Jornada i ofereixen uns materials per a la seva preparació. També es pot consultar la pàgina web de la jornada on poden llegir el missatge del Sant Pare.

Papa Francesc: L’esperança dels pobres no es veurà defraudada

Mons. Joan-Enric Vives: III Jornada Mundial dels Pobres

Mn. Jaume Mayoral: Siguem portadors d’esperança!

Visita de les relíquies de Santa Bernadeta al Bisbat d’Urgell

Les relíquies de Santa Bernadeta Soubirous visitaran la diòcesi d’Urgell els propers dies 23, 24 i 25 de novembre, en el seu viatge per 48 bisbats d’arreu d’Espanya.

Aquesta és la primera vegada que les restes de la santa arriben a Lleida. Les relíquies -en aquest cas una costella de la santa- són considerades per l’Església dignes de veneració perquè són un mitjà que ens els fa presents com a models i intercessors. Enguany, amb motiu del 175è aniversari del seu naixement i dels 140 anys de la seva mort, les relíquies de la santa van sortir el 31 d’agost del Santuari de la Mare de Déu de Lourdes per recórrer les diòcesis espanyoles, fins el proper 15 de desembre.

Arribaran les relíquies el dissabte 23 de novembre al Santuari del Sant Crist de Balaguer, a les 12:00 del migdia. Quedaran dipositades per la seva veneració fins a les 16:00, quan es resarà el Sant Rosari abans del seu comiat. Partiran cap a La Seu d’Urgell, on arribaran vers les 19:45 a la Catedral de Santa Maria d’Urgell. A les 20:00h se celebrarà una missa i hi haurà temps per a la veneració de les relíquies.

El diumenge 24 de novembre, Solemnitat de Crist Rei de l’Univers, a les 10:00 del matí s’obrirà per la veneració de les relíquies. A les 11:30 és prevista la celebració d’una missa solemne presidida per l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives i una processó solemne amb les relíquies al final de la missa. Posteriorment se celebrarà l’Assemblea Anual de l’Hospitalitat Diocesana de Lourdes. A les 13:00 Missa i veneració de les relíquies. A les 17:30, Res del Sant Rosari i veneració de les relíquies. A les 19:45, res de Vespres i Missa Capitular amb la veneració de les relíquies.

El dilluns 25 de novembre, a les 8:45 és previst que les relíquies es puguin venerar a la Llar de Sant Josep. La Missa serà presidida per l’Arquebisbe d’Urgell.

Bernadeta Soubirous (1844-1879) va viure les aparicions marianes mentre era al camp recollint llenya el febrer de 1858, a prop d’una cova anomenada Massavièlha, a Lourdes. Era una humil pastora, que fou canonitzada pel Papa Pius XI el 1933. El Santuari de la Mare de Déu de Lourdes es va construir en el lloc de les aparicions, a la seva mort. Avui rep més de dos milions de visites l’any. A la diòcesi d’Urgell, l’Hospitalitat de Lourdes, que anima la devoció a la Mare de Déu de Lourdes i organitza cada any un pelegrinatge al Santuari amb persones malaltes i les seves famílies, forma part de la Delegació de Salut.

Siguem portadors d’esperança!

“L’esperança dels pobres mai es frustrarà”, aquest és el lema d’enguany de la Jornada Mundial dels Pobres. Utilitza un verb que té una gran força de contingut i significat perquè el verb frustrar “privar algú d'aconseguir el que esperava), és un verb que sempre ha estat el vestit, millor dit els parracs, dels pobres i marginats.

El Papa Francesc demana a la societat -i especialment als catòlics- que fem de la nostra esperança un veritable motor transformador, que retorni allò que els hem segrestat als pobres.  Que els retorni ser homes i dones amb les mateixes condicions de vida i de benestar que la resta de la gent.

La frase que encapçala el seu missatge i el lema de la Jornada ja neix dels salms. Aquest salm 9 que també ens recorda que “Per a l’oprimit el Senyor serà una plaça forta, una plaça forta en dies de perill. En tu confiaran els qui coneixen el teu nom, perquè tu, Senyor, no abandones els qui et cerquen”. No dubteu que l’Església i les nostres comunitats parroquials, i també Càritas Diocesana i Parroquial, som aquesta “plaça forta”  del Salm, que defensa i no frustra als pobres i als exclosos. Ajudar als pobres i marginats és una tasca que l’ hem de fer com allò que bull en el nostre cor de cristià: possibilitar i reconstruir la justícia arreu, i no només - i el Papa ens ho recorda- com una acció filantròpica.

Aquesta esperança enforteix la nostra fe. És l’esperança que hem de regalar amb els nostres gestos i amb la mirada quan ens trobem a aquell que ens demana una ajuda, o una mica del nostre temps o potser només un petit somriure. Els pobres necessiten recuperar la dignitat de la que els hem despullat. Mes enllà de xifres d’accions, de projectes i de diners... ells i elles només volen aconseguir ser un més entre nosaltres. En aquesta esperança seva, som peces clau:  siguem doncs portadors, comunicadors, valedors d’aquesta esperança, i no deixem que els hi puguin prendre.

Construïm junts un món sostenible, just i igualitari, en un projecte en el que hem de ser protagonistes convençuts i lluitadors, perquè el seu bé és el nostre bé. I fem-ho sempre, a tota hora, més enllà de la mateixa Jornada. Així podrem parlar d’una veritable Església dels pobres.

Acabo amb un fragment del missatge del Papa, per recordar-lo tots plegats: “Els pobres necessiten les nostres mans per a reincorporar-se, els nostres cors per a sentir de nou el calor de l’afecte, la nostra presència per a superar la soledat. Senzillament, ells necessiten amor.”

Animem-nos: avui i sempre hem de saber regalar el nostre amor caritatiu. Sense frustrar ningú.

Visita Pastoral a Canillo

El divendres 1 de novembre es va iniciar la Visita Pastoral de Mons. Joan-Enric Vives, Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, a la Parròquia de Canillo. Es portarà a terme al llarg de la setmana.

La visita s'inicià amb les celebracions i misses de celebració de Tots Sants a les esglésies de Sant Bartomeu de Soldeu, de Sant Serni de Canillo i al Santuari de la Mare de Déu de Meritxell, i també amb la pregària als cementiris de Mereig i Prats.

El dijous 7 de novembre és prevista la recepció oficial al Comú de Canillo, que es portarà a terme a partir de les 12:00 del matí.

Mons. Joan-Enric Vives, Arquebisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra, duu a terme la Visita Pastoral a Canillo seguint l'ordre protocol·lari de visites per parròquies.

El Directori sobre el ministeri pastoral dels Bisbes explica en els nn. 220-224: "La Visita pastoral és una de les maneres peculiars que té el Bisbe de trobar-se amb el clergat i els fidels del Poble de Déu, per tal de conèixer-los i dirigir-los, d'animar-los a viure la fe i la vida cristiana, i alhora conèixer de prop i considerar atentament les estructures i les accions pastorals. L'ànima de la Visita pastoral és la caritat pastoral, la seva finalitat, la d'encaminar la vida de l'Església per al millor bé de les comunitats i de les institucions".

Els actes del programa de la Visita Pastoral 2019 a Canillo, són els següents;

Divendres dia 1 novembre:
  • 10:00 h Missa a Sant Bartomeu de Soldeu
  • 11:30 h Missa a Sant Serni de Canillo
  • 12:30 h Missa al Santuari de Meritxell
  • 16:00 h Visita i pregària als cementiris de Mereig i Prats
  • 17:00 h Castanyada popular a la Plaça Montaup de Canillo.
 
Dimarts dia 5 novembre:
  • 11:00 h Benedicció plataforma de Soldeu
 
Dimecres dia 6 novembre:
  • 10:00 h Visita a l’Escola Francesa i Escola Andorrana.
  • 13:00 h Acollida a COM A CASA. Dinar amb els avis i tertul·lia
 
Dijous dia 7 novembre:
  • 12:00 h Consell i Recepció oficial del Comú de Canillo
 
Diumenge dia 10 novembre:
  • Festa de tardor a la casa de colònies d’AINA, amb monitors i nens.