Es convoca un pelegrinatge diocesà a Armènia

La diòcesi d’Urgell ha convocat un pelegrinatge a Armènia, un territori de muntanyes al Caucas i el primer país cristià de la història, des que l’any 301 el rei Tiridates II es va convertir amb tota la seva nació, gràcies a la perseverança de Sant Gregori, que va estar tancat durant 13 anys en un pou, en el monestir de Khor Virap, una fortalesa a prop del mont Ararat.

El pelegrinatge es fa del 18 al 25 de setembre i està previst visitar llocs emblemàtics i molt significatius, com el monument i museu dedicat a les víctimes del genocidi de 1915, la Catedral de Sant Gregori l'Il·luminador, edifici del 2001, per commemorar els 1700 anys de l' arribada del cristianisme a Armènia; al Matenabadan (Institut d'investigacions sobre manuscrits antics), un dels més rics dipòsits de manuscrits del món; al Monestir de Goshabank, a la paradisíaca vall del Guetik, construït pel monjo Mkhitar Gosh, savi fabulista, eminent jurista, redactor del Codi Civil armeni. Es visitarà el poble més antic de la regió de Guejarkunik, amb el seu famós cementiri de khachkards (creus de pedra). N'hi ha més de 900 de diferents segles i estils, formant un impressionant espai d'eternitat. La majoria dels khachkards daten dels segles XIII al XVII i la més antiga és del segle VII. Visitarem Echmiadzin, centre espiritual del cristianisme a Armènia i el Surp Hripsime (església del 618, patrimoni de la Humanitat), on es recorda el martiri de Hripsimé i companyes, primers màrtirs d'Armènia. Es visitarà el sud del país, amb la vista de Mont Ararat i el monestir de Khor Virap, on Sant Gregori l'Il·luminador hi va ser empresonat durant 13 anys en un pou. A la regió de Kotayk es visitarà el monestir de Gueghardavank, la Santa Llança, que, segons la tradició, custodià la llança amb que fou ferit el cos de Jesús a la creu.

La conversió d’Armènia es anterior l’edicte de llibertat religiosa, promulgat en l’Imperi Romà el 313. Els armenis construïren el primer gran temple cristià a la pròpia capital. Fou inaugurat l’any 303, y amb algunes reformes, es la catedral de la Iglesia Apostòlica d’Armènia.