Festa de St. Josep a la Llar de St. Josep de La Seu d’Urgell

El dia 19 de març, Solemnitat de St. Josep, l’Arquebisbe Joan-Enric va presidir la festa litúrgica de St. Josep a la Llar de St. Josep de La Seu d’Urgell, amb la presència de les Germanetes dels Ancians Desemparats i dels residents que formen la Llar. Concelebrarem amb l’Arquebisbe el Vicari General de la Diòcesi, Mn. Ignasi Navarri i Mn. David Codina.

A la seva homilia dirigida especialment als residents l’Arquebisbe Vives glossà la figura de St. Josep i del seu Patronatge sobre l’Església Universal. St. Josep és el Custodi de la Sagrada Família, pare adoptiu de Jesús, el gran protector dels treballadors i el Patró de la bona mort. Glossant les lectures proclamades en la Festa litúrgica de St. Josep, l’Arquebisbe destacà com a la primera lectura del segon llibre de Samuel, Déu promet a David, que li assegurarà el llinatge, el regne, el casal, la dinastia. Malgrat les dificultats de la vida Déu ens assegura la “casa”, ja que no estem mai sols, si confiem en la seva misericòrdia i si som constructors de pau i reconciliació en l’Església convertint-la en una llar, en una casa, on els altres, especialment els enemics, tinguin cabuda i lloc, sense perdre mai l’esperança ni donar ningú per perdut, especialment els nostres enemics o les persones que més ens costen. Per això animà els residents a fer realitat que la seva residència és una llar, posant amor i reconciliació. El salm cantat proclamava això mateix “La dinastia de David es perpetuarà” i a la segona lectura (Rm 4,13.16-18.22) Déu recorda com Abraham cregué en Déu que fa reviure els morts i com, contra tota esperança, esperà i cregué, tan fermament, que Déu el convertí en “pare d’una multitud de pobles”. És l’esperança cristiana que ens anima a esperar més enllà de les malalties, la vellesa o les dificultats. Finalment, glossant l’Evangeli (Lc 2,41-51a) l’Arquebisbe destacà com Jesús sempre s’ocupa de les coses del Pare del cel i que, quan Josep i Maria, el busquen amb ànsia, no el troben. Per trobar Jesús, ens hem de saber alliberar de les nostres angoixes i ànsies i buscar-lo en la pau del silenci, de la pregària, del servei i del recolliment.

L’Arquebisbe va pregar per les vocacions a la vida sacerdotal especialment a prop del Dia del Seminari, encomanant els seminaristes i els formadors, a St. Josep, i subratllant el valor “essencial” de la persona dels sacerdots que s’ha posat de manifest en la pandèmia per poder tenir acompanyament espiritual als malalts i gent sola i vulnerable.