Consagració de Rússia i Ucraïna amb tota la humanitat al Cor Immaculat de Maria

El Papa Francesc va determinar que el divendres dia 25 de març, solemnitat de l’Anunciació del Senyor, es dugués a terme un Acte de consagració de la humanitat, particularment de Rússia i d’Ucraïna, al Cor Immaculat de la Verge Maria, per pregar per la pau i la fi de la guerra.

El Sr. Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, el va presidir en nom de tota la Diòcesi d’Urgell a l’església de la Missió de La Seu d’Urgell, on hi ha un altar lateraldedicat a la M. de Déu de Fàtima, dins l’Eucaristia en la festa de l’Anunciació del Senyor. Van concelebrar amb l’Arquebisbe el Vicari General i Rector de la Parròquia de St. Ot de La Seu d’Urgell, Mn. Ignasi Navarri; Mn. Evarist Vigatà, Mn. Jordi Miquel i Mn. David Codina.

A la seva homilia l’Arquebisbe Vives va glossar la importància de la festa litúrgica de l’Anunciació del Senyor amb el “fiat” de la Santíssima Verge Maria, el gran sí pel qual el Totpoderós va entrar en la història humana. Cità Sant Bernat de Claravall qui, en una esplèndida homilia, recrea un diàleg del creient amb la mateixa Verge Maria, en el moment històric i tan misteriós de l’anunciació a Natzaret. Tothom espera la resposta de Maria i per això Bernat dóna pressa a la Verge fent-li notar que a les seves mans està el preu de la nostra salvació. Si consenteix al que l’àngel li proposa en nom de Déu, tots serem deslliurats; ja que si per la Paraula eterna de Déu vam ser creats, i a pesar d’això tots hem de morir, amb la breu resposta de Maria -un sí ben humil però carregat del futur de la història humana-, tots serem restablerts i cridats a la vida. De la seva resposta en depenia el consol dels miserables, la redempció dels captius, la llibertat dels condemnats, la salvació de tots els fills d’Adam. I li aconsella que no ho refusi, que no es retardi, que no receli… sinó que cregui i que digui que sí. Tots hi érem a Natzaret demanant a la Verge Maria el seu sí! I li diu St. Bernat: “Obre, Verge feliç, el cor a la fe, els llavis al consentiment, les entranyes puríssimes al Creador. Mira que el desitjat de tots els pobles està trucant a la teva porta. Si trigues a obrir-li, passarà de llarg, i després tornaràs amb dolor a cercar l’estimat de la teva ànima. Aixeca’t, corre, obre. Aixeca’t per la fe, corre per la devoció, i obre pel consentiment. I la Verge va dir- ‘Heus aquí l’esclava del Senyor; que es faci en mi segons la teva paraula’”.

Després de la Professió de Fe i de les pregàries va tenir lloc l’acte solemne de Consagració al Cor Immaculat de la Verge Maria amb la pregària proposada pel Papa Francesc que tots els fidels van pregar junts en unió amb l’Arquebisbe davant la Imatge de la Mare de Déu de Fàtima que presideix un altar lateral de l’església de La Missió. Us l’adjuntem perquè la pugueu resar i unir-vos a aquesta consagració. Després de proclamar la pregària, l’Arquebisbe, oferí en nom de tota la Diòcesi un senzill ram de flors a la Verge, dipositant-lo als seus peus, com a signe de la pau que el nostre món necessita i que Maria, Reina de la pau, ens pot oferir.