Defensa de Tesi doctoral a la Universitat de Barcelona d’Isidre Bartumeu

El dia 16 de juny a l’aula magna de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, va tenir lloc la defensa de la seva tesi doctoral per part del notari andorrà Sr. Isidre Bartumeu Martínez. A la defensa hi va assistir l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep episcopal d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, acompanyat del Representant personal del Copríncep, Mons. Josep M. Mauri. També hi va assistir el Cap de Govern d’Andorra, M.I. Sr. Xavier Espot així com Consellers Generals i moltes persones de la societat andorrana amb qui Bartomeu té lligams i amistat.

Isidre Bartomeu es va doctorar en Dret Constitucional a la Universitat de Barcelona amb la tesi titulada 'Els Coprínceps en el desenvolupament institucional del Principat d'Andorra, des de la senyoria feudal fins a l'Estat Sobirà, de Dret, Democràtic i Social'. El Tribunal estava presidit pel Degà de la Facultat de Dret de la UB Il.lm. Sr. Xavier Pons Ràfols.

A la seva tesi, Bartumeu hi tracta el nexe de les institucions andorranes amb el Coprincipat "com a conceptualització privativa del règim propi d'Andorra, configurat progressivament a partir de l'època medieval, en el feudalisme clàssic d'entre els segles XI i XIII". Bartumeu va defensar que "la interacció dels Coprínceps i els òrgans de govern en base popular en el decurs de més de 1.000 anys ha estat la raó última de l'existència històrica d'un petit país enclavat entre dos grans Estats i de la progressiva configuració com a entitat distinta, independent i sobirana".

Bartumeu va dividir l'exposició del treball en quatre parts diferenciades. En la primera part va tractar els orígens i el desenvolupament de les institucions andorranes bàsiques fins al segle XVII, mentre que la segona part va centrar-se a assenyalar els grans trets configuradors de l'evolució política de l'entorn immediat d'Andorra, a partir del segle XVII. El tercer apartat del text porta com a títol 'l'estructura institucional subjacent en la Constitució del Principat d'Andorra' i assenyala el "nou caràcter que la Constitució ofereix al desenvolupament institucional dels poders públics andorrans". Per últim, la darrera part del treball gira entorn de la implementació de la Constitució, , focalitzant-se en l'exercici de les funcions dels Coprínceps.