Visita a l’ermita d’El Pedrís (Bellcaire d’Urgell)

Diumenge dia 5 de març l’Arquebisbe d’Urgell Mons. Joan-Enric Vives va visitar l’ermita d’El Pedrís (Bellcaire d’Urgell) i les obres de millora que l’Ajuntament de Bellcaire d’Urgell hi ha fet recentment en bona col·laboració amb el Bisbat i la Parròquia. A la seva arribada Mons. Vives fou rebut per l’Alcalde de Bellcaire d’Urgell, Il·lm. Sr. Jaume Montfort Samà i pels Regidors de l’Ajuntament així com per l’arquitecte Sr. Lluís de la Fuente que ha estat l’encarregat dels treballs de millora de l’Ermita del Pedrís i del seu entorn. L’Arquebisbe anava acompanyat pel Rector, Mn. Ivan David Ayala i pel secretari, Mn. David Codina.

Aquesta intervenció ha suposat desenrunar l’antiga ermita romànica i edificis annexos amb la consegüent valoració arqueològica; l’excavació dels rastres de quan fou utilitzada com a trinxera durant la Guerra Civil, consolidant els trams visibles i senyalització informativa; així com el repicat, neteja i arrebossat de l’ermita de Sant Pere del Pedrís.

La nova església del Pedrís, dedicada a Sant Pere Màrtir, fou bastida a jova amb l’ajut dels seus devots l’any 1960, segons un projecte d’un arquitecte deixeble d’Antoni Gaudí, Isidre Puig Boada, per substituir l’antic temple desaparegut durant la Guerra Civil de 1936. Es tracta d’una moderna arquitectura feta amb totxo, de planta rectangular, de senzilles obertures rectangulars als costats que permeten l’entrada de la llum a l’interior. S’accedeix al temple per una senzilla porta de doble fulla amb arquitrau de formigó, que s’obre a la façana principal que presenta un perfil corbat. Té moltes semblances amb l’església parroquial de Tornabous.

Des de l’Ajuntament de Bellcaire es vol treballar per donar al nucli d’ ‘El Pedrís’ la importància que es mereix, començant per aquests arranjaments els quals consideren molt necessaris. I també el cementiri proper.

Aquesta actuació està inclosa en el projecte del Patronat de Promoció Econòmica ‘Camí de Sant Jaume: xarxa pel patrimoni’ i cofinançada amb fons FEDER, l’Ajuntament de Bellcaire d’Urgell i la Diputació de Lleida.