Acte commemoratiu de l’antic Col·legi Lestonnac a La Seu d’Urgell

Diumenge dia 13 de novembre, a l’antiga Capella de la Immaculada de La Seu d’Urgell, transformada en Sala d’actes per l’Ajuntament, va tenir lloc l’inici oficial dels actes de commemoració dels gairebé 300 anys de servei a la ciutat de La Seu d’Urgell de les Monges de la Companyia de Maria al Col·legi Lestonnac, acte que va ser promogut per un grup d’antics alumnes i professors. Van participar a l’acte l’Arquebisbe d’Urgell, l’Il·lm. Sr. Alcalde de la ciutat, Sr. Albert Batalla; la Mare Soledad Diloy de la Companyia de Maria; la Sra. M. Carme Ribó, Regidora de cultura del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i la Sra. Carme Rovira, exalumna del Col·legi i impulsora d’aquest homenatge, que va comptar amb la col·laboració de Julio Quílez, Director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.

Al seu parlament Mons. Vives va agrair la iniciativa promoguda per la Sra. Carme Rovira i recolzada per l’Ajuntament de la ciutat de La Seu d’Urgell de commemorar i agrair la presència de les Monges de la Companyia de Maria a la ciutat de La Seu d’Urgell durant 278 anys (van arribar el gener de 1722 i en van marxar el 2000) subratllant com la seva presència havia estat importantíssima en el territori pirinenc, treballant per l’educació de les noies oferint-los un futur basat en l’educació i la formació cristiana.

Mons. Vives va destacar el paper que les Monges de la Companyia de Maria van desenvolupar per tal de reforçar i vertebrar el país català després de la guerra del 1714 i com la seva presència a la ciutat de La Seu d’Urgell durant gairebé 300 anys va fer que moltes noies dels pobles del Pirineu català poguessin gaudir d’una alta educació i coneixements que els van permetre obrir-se camí. L’Arquebisbe animà els presents a no perdre mai la memòria històrica i a no tenir “alzheimer històric” sinó saber recordar i agrair el nostre passat per tal de viure el nostre present i projectar-nos envers el futur. I mostrà la seva satisfacció perquè la ciutat de La Seu d’Urgell sabés valorar la significació històrica que la presència de les Monges va tenir per a la ciutat. Finalment, Mons. Vives, com a successor apostòlic del bisbe Simeó de Guinda que les va anar a cercar a França, va mostrar-se orgullós del seu antecessor, gran estimador i valedor de les Monges que volgué ser enterrat a la Capella de la Immaculada del Col·legi.

L’acte continuà amb una visita a les instal·lacions actuals de l’antic Col·legi, on hi ha instal·lades nombroses institucions educatives de la Ciutat, i amb la projecció d’un documental sobre la història del Col·legi de la Companyia de Maria a La Seu d’Urgella la Sala Sant Domènec. Un dinar de germanor va cloure la joiosa commemoració, que havia començat el dissabte anterior amb l’Eucaristia a la Catedral, presidida per Mn. Xavier Parés.