Acció de gràcies amb les famílies acollidores dels espanyols a Panamà

El dilluns 28 de gener va tenir lloc a la parròquia de S. Francisco de la Caleta de Ciutat de Panamà una joiosa missa d’acció de gràcies dels joves espanyols acollits a Panamà en diversos llocs però sobretot al barri de La Caleta, amb el Rector P. Rómulo Aguilar.

L’Eucaristia va ser presidida pel Cardenal Antonio Cañizares, arquebisbe de València i van concelebrar els Cardenals Blàzquez, Osoro, el bisbe Gómez de Terol i l’arquebisbe Vives, amb els preveres Raúl Tinajero, encarregat de joventut a la CEE i molts altres preveres i responsables acompanyants de les diverses Diòcesis participants. Sobretot eren presents moltes famílies que han viscut l’hospitalitat i acollida dels joves en una experiència que tots valoren amb joia i acció de gràcies.

El Cardenal Cañizares va remarcar el gran do que va significar per a tots aquest pelegrinatge a Costa Rica, i també la Diòcesi de David (Panamà) la primera setmana, i després tota la segona setmana a Ciutat de Panamà amb les catequesis, trobades, celebracions i espais de trobada. I la culminació amb els quatre dies amb el Sant Pare Francesc, tot sota el lema de la Jornada: “Sóc aquí, Serventa del Senyor. Que es faci en mi segons la teva paraula”. Al final de la missa els Bisbes presents van rebre de la Parròquia unes belles ofrenes de record.

Tothom remarcava l’esplèndida acollida dels panamenys, autoritats i famílies, inclusivament les altres confessions cristianes i altres comunitats religioses presents en la plural societat panamenya. També el gran èxit d’organització d’aquest petit país que ha sorprès amb una gran i eficaç organització, la llarga preparació en els dos darrers anys, i la gran quantitat de voluntaris que amb cor obert van acollir els 600.000 pelegrins arribats als últims dies. 

La JMJ un cop més va significar una gran oportunitat per plantejar-se la fe i el seguiment de Jesucrist, amb sentit vocacional. Per als joves i per als adults. Una obertura a les grans preguntes del jove per a la seva vida. El Papa va animar-los a viure el present amb compromís, i a viure una cultura de l’encontre i el servei, imitant la Verge Maria.

El dilluns 28 de gener, mentre el Papa retornava a Roma, els pelegrins espanyols, que esperaven el seu retorn, van aprofitar per visitar el Centre històric de Panamà, amb la Catedral restaurada (i el nou Altar consagrat pel Papa el dissabte dia 26) o el Canal marítim de Panamà, obra gegantina d’enginyeria que uneix els dos oceans Atlàntic i Pacífic, amb el Museu explicatiu de la seva construcció.

Ara comença la JMJ, va dir el Cardenal Cañizares, que després d’escoltar el Papa i viure el pelegrinatge de fraternitat, ara ha de començar la tasca d’explicar a tothom el que han viscut i experimentat, i de concretar el compromís de servei i amor.

Els joves pelegrins durant la JMJ van rebre un exemplar del DoCat, síntesi de la Doctrina Social de l’Església per incentivar-ne el seu coneixement i no restar passius sinó compromesos i atents als necessitats, en un moviment d’ajudar als pobres però també de deixar-se ajudar per ells. Igualment un Rosari per ajudar a pregar i a donar espai al Déu de l’Amor, que Crist ens revela.