Aplec a El Pedrís i homenatge a Mn. Josep M. Tella i al Prof. Prim Bertran

El tradicional aplec de Pasqua a l’ermita de St.Pere Màrtir d’El Pedrís, situada al terme de Bellcaire d’Urgell, es va celebrar el diumenge 28 d’abril amb l’homenatge a Mn. Josep M. Tella i a l’historiador Dr. Prim Bertran, en un acte que fou presidit per l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives i en el que van participar molts veïns de la contrada, encapçalats per l’Alcalde de Bellcaire d’Urgell, Il.lm. Sr. Jaume Pedrós i bona part del consistori, i per la família de Prim Bretran, íntimament vinculada al poble.
La missa  fou presidida per Mons. Joan-Enric i concelebrada per Mn. Iván David Ayala, Rector de Bellcaire d’Urgell i Mn. David Codina. L’Eucaristia fou solemnitzada per la Coral “Flor de Lli” de Linyola, que va interpretar peces a llaor a la Mare de Déu de Montserrat, en ser aquell diumenge el dia després de la celebració de la Patrona de Catalunya.
Mons. Vives va glossar en la seva homilia les lectures del Diumenge segon de Pasqua o de la Divina Misericòrdia, recordant que Crist Ressuscitat porta misericòrdia, reconciliació i pau a tots els qui confien en  el seu nom. Recordant la darrera exhortació del Papa Francesc “Crist viu’” va subratllar com Jesús Ressuscitat viu i ens vol vius. Va destacar que quan ens sentim tristos i atordits pels nostres problemes i dificultats hem de confiar que Crist Ressuscitat està amb nosaltres i ens acompanya sempre. 
Va encoratjar els assistents a ser persones que creuen i confien en Déu i els altres tal com Jesús Ressuscitat va demanar a l’Apòstol Tomàs: “no siguis incrèdul, sigues creient!”
Al final de la Missa es féu la benedicció del terme, com és tradició, i en acabar, es va dur a terme un sentit homenatge a Mn. Josep M. Tella, que fou Rector de la parròquia durant vint anys  i que va impulsar la millora i la cura de l’actual ermita dedicada a Sant Pere Màrtir, al costat de l’antiga església romànica, del segle XII, de la qual encara queden algunes restes en peu. Sobre ell, va parlar el Rector Mn. Ivan Ayala, que va recordar el que havia significat personalment en la seva vocació i el mateix Alcalde que va destacar la gran vocació de servei del sacerdot vers totes les persones del poble. També es va homenatjar l’historiador medievalista i referent acadèmic, Sr. Prim Bertran, gran coneixedor de Sant Ermengol, fill de la contrada, que va iniciar les seves primeres investigacions justament a El Pedrís, que va ser el motiu de la seva tesina el 1973, i que va fer de Bellcaire un “laboratori” d’investigacions i de treballs de camp sobre la història medieval. Van glossar àmpliament la seva personalitat la Sra. Maria Torrent, veïna del poble, i també la seva esposa Montserrat, que va poder agrair en nom de la família, dels seus fills i néts l’estimació de tots i l’apreci per la gran tasca de Bertran: “era una gran persona i es va haver d’enfrontar a molts obstacles a la vida que li van donar una perspectiva especial”.

Durant la celebració es van estrenar les obres de millora del temple, amb un retaule de fusta al presbiteri, modern, darrera de la Mare de Déu que el presideix.
En acabar, es va compartir un aperitiu de germanor entre els participants a la trobada.