Confirmacions a Sta. Maria de Guissona i final de curs de Catequesi

L’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, va administrar el sagrament de la Confirmació a 21 joves i 1 adulta a la Parròquia de Sta. Maria de Guissona el dia 18 de maig. Concelebraren amb l’Arquebisbe el Rector de la Parròquia, Mn. Ramon Balagué, així com Mn. Àngel Saball i Mn. David Codina. S’hi celebrava també el dia final de la Catequesi amb presència de molts infants i adolescents i les seves família amb els catequistes de la Parròquia.

A la seva homilia Mons. Vives glossà les lectures proclamades en el diumenge Vè. de Pasqua. Va fer notar com els Fets dels Apòstols feia referència a com Pau i Bernabé anunciaren l’Evangeli no només als jueus sinó a tot el món ja que “Déu havia obert les portes de la fe als qui no són jueus”. L’Arquebisbe animà tots els fidels i especialment als joves confirmands i els nois de catequesi amb les famílies, a proclamar l’Evangeli a tot el món, a totes les perifèries, sense falsos respectes humans, amb convicció i coherència de vida, donant testimoni de Jesús.

També recordà com el respecte a la llibertat religiosa està amenaçada en molts països i com els cristians són perseguits encara avui simplement pel fet de creure. Advertí els joves que ser cristià comportarà una lluita i un esforç perquè moltes vegades suposarà no ser prou acceptat o anar a contra-corrent de les modes o ideologies imperants en el món d’avui en dia. Recordà com Jesús a l’Evangeli (Jo 13,34) dóna un manament nou: “Us dono un manament nou: que us estimeu els uns als altres. Tal com jo us he estimat, estimeu-vos també vosaltres. Per l'estimació que us tindreu entre vosaltres tothom coneixerà si sou deixebles meus”. L’estimació concreta envers els germans és el signe d’identitat del cristià i la demostració de la fe, com diu Sant Jaume. Una estimació que s’ha de concret en obres de misericòrdia especialment envers els més pobres i marginats de la societat, estant sempre atents a les seves necessitats.

Animà els joves confirmands a ser joves compromesos que estan oberts als altres i a Déu. Finalment, fent referència al llibre de l’Apocalipsi (Ap 21,1-5a) recordà les paraules «Jo faré que tot sigui nou». Déu pot fer noves totes les coses si ens obrim a Ell i a la seva gràcia. Sempre podem convertir-nos més a l’amor de Déu i hem de confiar que tothom pot convertir-se i apropar-se més a Déu; també nosaltres mateixos. A vegades Déu per fer això és val de diferents camins com poden ser problemes o dificultats a la vida (malalties, presons, morts sobtades...) o un bon testimoni o la mateixa creació, perquè és petjada de Déu,

Al final de l’Eucaristia l’Arquebisbe regalà un Nou Testament als joves confirmats que el besaren en signe d’estimació i respecte, tot acollint-lo, i els demanà que el llegissin una mica cada nit en anar a descansar, perquè és om un rec gota a gota que enforteix la fe.

En l’Eucaristia hi van participar tots els nens de catequesi de la Parròquia que aquell dia cloïen juntament amb els seus familiars i catequistes el curs de catequesi. Per això Mons. Vives s’adreçà especialment als pares dels infants de la catequesi felicitant-los perquè haguessin batejat els fills, i per haver triat aquesta opció de vida per als seus fills que els permet conèixer Jesús i estar oberts per tenir accés a la transcendència, sense privar-los d’aquesta possibilitat. També els animà que escollissin la classe de religió que no és la catequesi però que s’adequa molt a tots interessat en el fet religiós, i que vol transmetre coneixements de la religió catòlica i de les altres religions perquè els adolescents i joves no siguin analfabets religiosos i culturals i tinguin una bona competència també en aquest àmbit tan important per a entendre la cultura, l’art i la tradició que els rodeja. I això s’escau especialment en llocs com Guissona amb un índex tan alt d’emigrants d’arreu del món amb qui compartim la vida.