Els joves Txt canten una nadala en català en la pregària matinal de Taizé a Riga

La Trobada Europea de joves a Riga, cridats per la Comunitat de Taizé ja ha iniciat avui les seves activitats. Ha rebut a joves de mols països: gran part són de Polònia, uns 4.500, però també n'hi ha molts d'Ucraïna, d'Alemanya, Lituània, França, Croàcia, Itàlia, Espanya, Eslovènia... Suïssa, Suècia.... i alguns, vénen de la diòcesi d'Urgell.
Els nois i noies del nostre bisbat van arribar el 27 a la nit a les cases d'acollida, després d'un llarg dia de viatge: primer van ser rebuts per l'organització general i després van anar cap a l'escola i la parròquia d'acollida, "Rígas Krusta", l'Església de la Creu. Finalment, les noies es van instal•lar en una casa, i els nois en dues famílies diferents.
Aquest mati, després d'esmorzar amb les famílies acollidores, han pogut participar en la primera pregària conjunta a la parròquia que els aixopluga amb d'altres joves europeus, una comunitat evangèlica-luterana, i han format un petit cor "TxT" per cantar una nadala en català. Ha estat un moment de joia compartida amb la resta de joves participants.

Més de 1.000 voluntaris estan ajudant a organitzar aquesta trobada europea, la primera que es fa en el Mar Bàltic. A Riga, fa mesos que s'estan organitzant els diferents grups: la ciutat té una llarga tradició luterana, però hi ha llaços profunds entre les diferents confessions cristianes. Els responsables de les esglésies catòlica romana, ortodoxa, evangèlica-luterana i baptista han fet una carta de benvinguda conjunta als joves que ha estat repartida a l'arribada a Riga.
Aquest és un encontre especial perquè és la primera vegada que la ciutat acollidora té una majoria de cristiana de ritus ortodox. Els nois i noies d'Urgell van quedar impressionats a la seva arribada per una ciutat colorista, que malgrat l'intens fred, els ha acollit amb una gran alegria. Hi ha molts tallers diferents previstos per els joves. En un d'ells, el dijous 29 de desembre, els participants podràn participar en el que s'anomena "Festival de les llums" Hanukkah, amb la comunitat jueva de Riga. Després d'encendre milers d'espelmes el Rabí explicarà el sentit de la festa i un cor de la comunitat "Shofar" cantarà dos cançons en hebreu y yiddish. Hanukkah es el festival jueu de les llums i recorda la dedicació del Temple a Jerusalem fa més de 2.000 anys durant 8 dies.