Inauguració de la restauració de Sant Esteve de Pelagalls

pelagallshomenatgeLes obres de restauració de l'església de Sant Esteve de Pelagalls, als Plans de Sió, a la Segarra, han estat inaugurades el dissabte 14 de setembre, en un acte presidit per Mons. Joan-Enric Vives, Arquebisbe d'Urgell, que ha coindicit amb la desena festa dels municipis dels Plans de Sió, que aplega onze pobles i en el qual també s'ha fet un homenatge a Mn. Maurici Cirera, sacerdot nascut a Tiurana. que dedicà grans esforços a la promoció de l'interès i la restauració de les esglésies de la Segarra i que fou un gran activista cultural.

A l'acte, han estat presents el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida de la Generalitat, Sr. Josep Borrell, i els alcaldes de Tiurana, Agramunt, Ossó de Sió, Puigvert d'Agramunt i el pedani de Pelagalls.

Mons. Joan-Enric, que anava acompanyat del Vicari General i Delegat de Patrimoni, Mn. Josep M. Mauri i del Secretari General Mn. David Codina, ha estat rebut a la seva arribada pel rector de Pelagalls, Mn. Ramon Balagué i per l'Il·lm. Sr. Alcalde d'Els Plans de Sió, Sr. Adrià Marquilles i l'Il·lm. Sr. Alcalde pedani de Pelagalls, Sr. Jordi Caus, així com les autoritats assistents a la celebració.

L'arquitecte responsable de les obres de restauració, Sr. Josep Esteve, ha explicat els treballs que s'han dut a terme a l'església en el marc del programa del Romànic Obert, un conveni de col·laboració entre l’Obra Social “La Caixa”, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Bisbat d’Urgell. L’obra s’ha realitzat durant els anys 2012 i 2013. S'ha restaurat la portalada, amb una intervenció de tipus conservatiu basada en una mínima intervenció per garantir la conservació a llarg termini. També s'ha dut a terme el condicionament de l’edifici, per eliminar les humitats interiors i garantir l’estabilitat estructural de l’església. S'ha efectuat una restauració del campanar, la reparació de les voltes interiors de l’església, la col·locació de canals i baixants de coberta, i la substitució de carreus a les façanes exteriors. La restauració de la portalada l’ha realitzat Albert Gaset. 

Després de la celebració de la missa, presidida per Mons. Vives i concelebrada per Mn. Mauri, Mn. Balagué, Mn. Codina i Mn. Jacinto Cruz, i solemnitzada per la Coral de la parròquia de Guissona; la festa s'ha seguit celebrant a l'exterior, on el Grup de bastoners de Sedó, i la colla Gegantera de La Fuliola i Boldú, encapçalats pels gegants Llúcia i Guillem, han fet una actuació d'honor. Més tard, s'ha dut a terme un acte d'homenatge a Mn. Maurici Cirera, sacerdot molt estimat pels fidels dels pobles que valoren el seu lliurament i entrega durant llargs anys per tal de revitalizar la comarca de la Segarra, i s'ha descobert una placa commemorativa i va ser inaugurada una exposició sobre el personatge que es podrà visitar en els propers mesos.

L’actual església romànica fou consagrada el 1180. Consta d’una única nau resolta amb volta de canó, un absis semicircular a l’extrem est i una portalada a l’extrem oest. Dues capelles, una a cada costat de la nau i el campanar són elements incorporats durant el segle XVIII. Fou la primera església declarada bé d'interès cultural nacional l'any 1982 per part de la Generalitat de Catalunya restaurada. 

La portalada esculpida al segle XII és l’element més destacable de l’església. Al timpà s’hi representa la figura de Crist en majestat dins la màndorla, subjectada per dos personatges (àngels o apòstols?); capitells, impostes, i l’última de les arquivoltes són els elements arquitectònics que incorporen una interessant decoració escultòrica. Elements vegetals com cintes, fulles i flors són els principals recursos combinats en ocasions amb fruits i figures animals. Alguna imposta incorpora també decoració geomètrica. 

pelagallsexplicacioobrespelagallsportapelagallsautoritatsmissapelagallsmissapelagallshomenatgeplafons