×

Advertencia

JFolder: :files: La ruta no es una carpeta. Ruta: /var/www/vhosts/bisbaturgell.org/httpdocs/images/galeries/201923SMimissions

Memòria agraïda de l'Any 2013 a Urgell

Repàs de l'Any 2013

I seguint la tradició del nostre Bisbat aquest acte de felicitació al Sr. Arquebisbe celebrat a les mateixes portes del Nadal, disposats ja un any més, a escoltar el gran anunci de l´Església: "Avui ens ha nascut un Salvador que és el Messies, el Senyor", fem una mirada retrospectiva amb agraïment a Déu, Senyor i Jutge de la història, de les principals activitats que vós Sr. Arquebisbe heu presidit com a cap i pastor de la diòcesi, enguany en l´escaiença del XXè aniversari de la vostra ordenació Episcopal.
I ho heu fet com diu el Papa Francesc en la seva recent Exh. Apost. Evangelii Gaudium, en el seu nº 31. "Anant de vegades al davant per indicar el camí i cuidar l'esperança del poble, altres vegades estant simplement enmig de tots amb la seva proximitat senzilla i misericordiosa, i en ocasions anant de camí al darrere del poble per ajudar als ressagats i, sobretot, perquè el ramat mateix té el seu olfacte per trobar nous camins".

A nivell d´Església Universal.

D´aquest any 2013 ens quedem, per una banda, amb la notícia que ens sorprenia a tots l´11 de febrer en la que s´anunciava la renúncia del Papa Benet XVI al pontificat i amb la imatge d´aquell 28 de febrer, quan es tancava la porta del Palau Apostòlic de Castelgandolfo, a les 20h. Es passava una pàgina del llibre de la història, una pàgina d´humilitat, senzillesa i finesa espiritual.

I, per l´altra, amb la d´aquell 13 de març, a les vuit hores del vespre i 10 minuts, quan s´anunciava el nom del nou Papa, el Cardenal Jorge Mario Bergoglio, Papa Francesc que d´ençà de la seva elecció no cessa de sorprendre'ns amb la senzillesa, la humilitat i l'autenticitat dels seus gestos i de les seves paraules, sobretot a través de l´Exhortació Apostòlica Evangelii Gaudium i els nombrosos discursos pronunciats amb motiu de la Jornada Mundial de la Joventut de Rio de Janeiro.

A nivell d´Església Espanyola i Catalana

Recordem el passat dia 13 d'octubre, a Tarragona,dins el marc de l´Any de la fe, la Beatificació més nombrosa de la història, 522 màrtirs del s. XX, d'entre els quals 10 sacerdots i religiosos nascuts i batejats a la nostra diòcesi d'Urgell. Ells van confessar la seva Fe amb la seva sang. Van viure de manera exemplar i testimonial les exigències del Baptisme, fins a la fi. Com a diòcesi, el dia 3 de novembre a la parròquia de Montgai, casa natal de Mn. Pau Segalà i del seu germà Francesc de l´Assumpció Segalà, carmelita, hi vam celebrar la Missa d´acció de gràcies

A nivell d´Església diocesana,

Tot mantenint el ritme normal de l´activitat pastoral ordinària, s´han organitzat uns actes extraordinaris per tal de viure amb una major intensitat aquest Any de la Fe, convençuts de que "la Fe creix i s'enforteix creient", com deia el Papa Benet XVI en el Motu Proprio porta Fidei.
L´Any de la Fe ha volgut significar una invitació a viure una autèntica i renovada conversió al Senyor, únic Salvador del Món. Un redescobrir els continguts de la Fe professada ( Credo), celebrada (Litúrgia), viscuda (Moral), i resada (Oració).

Un Any que s´inaugurava el dia 12 d'octubre de l´any passat, a la Sta. Església Catedral i el diumenge dia 13 les parròquies es feia aquest acte simbòlic d'inauguració.

D'entre les diverses activitats dutes a terme, esmentaria la consolidació de l´Escola de Formació Permanent, el Canòlich Músic a la parròquia de St. Julià de Lória i les trobades amb matrimonis joves que s´han anat fent al llarg de l´any i que són com una llavor que promet fruits. I com accions més específiques enumeraria:
La Jornada diocesana que va congregar a La Seu d'Urgell, el passat dia 15 de juny, un gran nombre de diocesans, en un bonic clima de germanor, per compartir i testimoniar la pròpia Fe. Les peregrinacions diocesanes als llindars de la nostra Fe a Jerusalem dues vegades i a Roma. També a Roma, convocats pel Papa Francesc hi han pelegrinat els seminaristes de la diòcesi, els catequistes i les famílies. I la celebració de la Mariàpolis d´Espanya ha estat per la ciutat i la parròquia de La Seu d´Urgell, un testimoniatge d´unitat i de la cultura de l´encontre.

El dia 24 de novembre, Solemnitat de Crist Rei, en una solemne Eucaristia tot renovant les promeses del Baptisme vam cloure aquest any de la Fe.
De ben segur que aquest Any ens ha ajudat a tots a prendre consciència de la necessitat de conrear la nostra Fe. I és que la Fe com diu St. Agustí, no la perd ningú, si no la menysprea.

1. En el camp de la caritat i dels malalts,

Al llarg d´aquest Any de la Fe, Càritas d´una manera callada i discreta ha anat ajudant els més necessitats, fent seves les paraules del Senyor: "Tot allò que fèieu a un d'aquest, per petit que fos, m'ho fèieu a mi".

Una bona mostra en són les persones ateses al programa d'acollida en finalitzar l'any són gairebé unes 4.000 persones (i les famílies que hi ha darrera) mentre que l´any passat (2012) va ser ateses 2700. I les ajudes a uns 500 infants i adolescents del Bisbat (en concepte de llibres, material escolar i menjador). També la nostra Càritas ha ajudat els damnificats de Filipines.

Mans Unides, un any més, ha lluitat contra la fam del món, en el seu projecte al Sud Oest de Nigèria, a l´estat de Lagos, en el treball per la formació de 270 dones.
També heu presidit les assembles de Càritas diocesana d'Urgell i Càritas Andorra, l'Assemblea de Mans Unides, la festa del voluntariat de la Llar Santa Anna, que aplega en un ideal tan noble, centenars de persones de la part sud del nostre Bisbat. Recentment heu presidit l´Eucaristia a la seu de Càritas Espanyola de Madrid amb tots els treballadors i voluntaris per celebrar el Nadal.

En el camp dels malalts i la salut, heu presidit el 35è Pelegrinatge diocesà a Lourdes. La Jornada Mundial del malalt amb motiu de la festivitat de la Mare de Déu de Lourdes, la Pasqua del Malalt a Ponts, l 'assemblea general de l'Hospitalitat de Lourdes. I altres Jornades de Formació organitzades al Bisbat per la Delegació de Pastoral de la Salut. o que heu impartit a altres Diòcesis o Institucions, respecte a aquest camp de la salut i dels malalts.

2. Amb el presbiteri

Hem viscut el goig de veure 1 nou prevere, Mn. Emili Villegas, 2 nous diaques, Mn. Pere Morales i Mn. Joseph Geethafonkalan, i 1 diaca permanent, Mn. Josep Caba.
Amb tristesa hem acomiadat i dit a reveure als sacerdots Mn. Dídac Martín, Mn. Josep Casas, Mn. Pere Ribes, Mn. Facund Salvia, Mn. Josep Mas Gomà i Mn. Pau Marqués. Descansin en Pau.

Us heu fet present en les dues tandes dels Exercicis Espirituals dels preveres, així com a les tres jornades de formació permanent, celebrades a Balaguer, Tremp i La Seu d´Urgell. Heu presidit la jornada sacerdotal del dilluns sant. Ben recentment heu predicat el recés d´Advent als sacerdots i presidit la trobada dels sacerdots ordenats o incardinats a la diòcesi durant els darrers 10 anys.

Entre d'altres nomenaments, enguany heu procedit a la renovació i nomenament dels arxiprestos de la diòcesi, amb la unió de l´arxiprestat Baix Urgell al de La Noguera. També a la renovació i nomenament dels membres del Tribunal diocesà i de les Delegacions diocesanes, i al de Rector de més de 60 parròquies del Bisbat.

3. Amb els religiosos i religioses de la Diòcesi

Al llarg de l´any heu visitat un any més en un moment o altre les comunitats de religiosos i religioses de la diòcesi.
La celebració del 125è aniversari de la canonització, el 15 de gener de 1888, del gran Sant Pere Claver, jesuïta, nascut a Verdú, va ser el marc de la bonica trobada dels religiosos i religioses dels Bisbats de Solsona i Urgell. Recentment amb els preveres joves, i al Monestir de Sta. Maria de Bellpuig de Les Avellanes hem reflexionat sobre el recent document de la Conferència Episcopal Espanyola" Cauces operativos para facilitar las relaciones mutuas entre los Obispos y la Vida Consagrada de la Iglesia en España".

4. En el camp de l´Evangelització i de la Cultura

La Càtedra de Pensament Cristià, després de 10 anys de singladura ja ha quedat erigida com a realitat consolidada a la nostra diòcesi. D´enguany destaquem la presentació a Andorra del llibre de la novena edició sobre el tema: "Afrontar la diversitat: Do i Tasca". I la desena edició de la Càtedra de Pensament Cristià sobre el tema de: "La comunicació interpersonal en la societat xarxa". També dins d´aquest cap assenyalem les Jornades de Teologia celebrades a la Seu d'Urgell, sobre el tema de "Donar testimoni del que creiem. Pensar, de nou, la fe"

5. En el camp polític

Donada la vostra condició de Copríncep d'Andorra, heu assistit a Roma al comiat del Papa Benet XVI i a l´inici del Pontificat del Papa Francesc.
I, enguany, en el marc del XXè aniversari de la Constitució d´Andorra. Enguany heu rebut un any més les cartes credencials d'una vintena d'ambaixadors, acreditats al Principat d'Andorra.
Vam celebrar amb goig la concessió de la Creu Pro Ecclesia el Pontifice al Dr. Nemesi Marqués i al Sr. Joan Massa.
Enguany la Val d´Aran ha estat molt notícia per la celebració dels 700 anys de la Querimònia. La celebració de l´Any Jubilar a Bertran de Cominges. I Amb motiu de les riuades que van afectar fortament la Val d´Aran i el Pallars Sobirà, us hi vau mostrar sol·lícit i present, expressant l´agraïment i la solidaritat a les autoritats,
Us heu entrevistat amb el Secretari general de la ONU, l´Excm. Sr. Ban-ki-moon.
També heu rebut en audiència als representants de Real Acadèmia de les Ciències Econòmiques i Financeres. I heu assistit a la inauguració de l´Institut de Drets Humans d´Andorra.
Heu rebut a les autoritats del Principat d´Andorra, el Cos Consolar, la Vicepresidenta 3ª del Congrés dels Diputats. I al Director General d´Afers religiosos de la Generalitat de Catalunya.

6. En el camp del patrimoni cultural

En aquest any 2013 hem pogut veure la posada en marxa de l'edifici de la Rectoria de la parròquia de la Seu d'Urgell, així com les obres de restauració de les esglésies d'Agramunt, Pelagalls, Vilanova de Meià, les esglésies de la vall de Boí i Taüll, amb la inauguració de la nova configuració de l'absis de Sant Climent de Taüll amb les últimes tècniques digitals i de Santa Maria Gualter. I s'han iniciat els treballs de restauració del monestir de Sant Serni de Tavèrnoles, fruit del Conveni entre l'Obra Social de la Caixa, la Generalitat de Catalunya i el nostre Bisbat.
De cara al nou any 2014 veurem la inauguració de l'Arxiu Diocesà d'Urgell, mentre s'avancen els treballs de tractament i trasllat de la documentació.
Durant el mes d'octubre es van retornar tres frontals d'altar, recuperats sota secret de confessió a l'església de l'Assumpció de Bossòst.
Se segueix avançant en la consolidació del projecte Catalonia Sacra per a la difusió del patrimoni de l'església, que s'està duent a terme a les 10 diòcesis catalanes.

Final

Ens disposem a començar un nou any que sempre és com un llibre en blanc que espera ser escrit seguint el full de ruta que el Papa Francesc ens marca en la seva Exhortació Apostòlica , anteriorment citada. I de moment ja hi anotem
La Visita Ad Limina del 4 al 8 de març. La Canonització dels Beats Joan XXIII i Joan Pau II prevista pel dia 27 d´abril.
El Sínode Extraordinari sobre la Família i l´Evangelització i que la diòcesi ja comença a treballar en la seva fase preparatòria, tot responent al qüestionari que s´ha enviat.

Mn. Ignasi Navarri Benet
La Seu d´Urgell, 24 de desembre de 2013