Joiosa Eucaristía d'Acció de Gràcies

"Rebeu, oh Maria, / l'esclat triomfant / d'aquesta fillada / que us prega cantant..." Acompanyats per les estrofes de l'Ave de Núria, cantades per l'assemblea de fidels, cap a un quart de dotze del matí els concelebrants han entrat en processó a l'església del Santuari de Núria per donar començament a l'Eucaristia d'acció de gràcies pel títol i la dignitat de Basílica Menor amb que el Sant Pare ha fet do al Santuari de la Mare de Déu de Núria, Patrona de la Diòcesi d'Urgell. A la processó, el Cardenal-Arquebisbe de Barcelona, Mons. Lluís Martínez Sistach, que ha presidit la celebració, portava el bàcul del Bisbe Justí Guitart, i l'Arquebisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, portava un pectoral també del Bisbe Justí. Al capdavant de tots dos i de la resta de preveres concelebrants, hi anaven els símbols basilicals que, junt amb l'escut, lluiran a partir d'avui al Santuari com una mostra de comunió amb el Sant Pare i amb l'Església Universal: el conopeu i el tintinacle; aquest darrer tallat en fusta per artesans andorrans amb la forma de la torres del campanar que presideix l'explanada de la capçalera de la vall de Núria.
Al principi de la celebració, Mons. Vives ha adreçat a l'assemblea unes paraules de salutació i ha agraït al Sant Pare la concessió del títol de Basílica Menor, i ha explicat com aquesta distinció enforteix els vincles de tota la Diòcesi amb el Papa Francesc i el compromís de seguir el seu programa anunciant a tothom l'alegria de l'Evangeli. Ha agraït també la presència de tants i tants fidels com han volgut sumar-se a una celebració tan especial (fins al punt que s'ha hagut d'habilitar una sala annexa a l'església perquè les persones que no hi cabien al temple poguessin seguir l'Eucaristia a través d'unes pantalles de televisió). "Som avui aquí per l'amor que brolla dels cors compartits que cerques Jesús i la seva misericòrdia", ha dit l'Arquebisbe, i s'ha referit també als símbols tradicionals de Núria com a símbols també de l'actitud dels cristians: la creu, com a presència viva de Jesús al món; l'olla, com a símbol de solidaritat amb tothom, però especialment amb els més febles; i la campana, que ens recorda que hem de ser la veu de Déu a la terra.
Després de la salutació inicial, el Secretari General del Bisbat, Mn. David Codina, ha llegit en llatí i en català el rescripte de la Congregació per al Culte Diví pel qual el Papa Francesc concedeix el títol de Basílica menor al Santuari de Núria, lectura que ha estat seguida pel cant del Glòria per part de l'assemblea. La celebració ha continuat amb la Litúrgia de la Paraula i l'homilia de Mons. Martínez Sistach.
L'Arquebisbe de Barcelona ha començat per expressar la convicció que el do del Sant Pare ""farà créixer tot el bé que ha fet fa i farà el Santuari de Núria", i s'ha referit a la importància dels santuaris com a lloc de pelegrinatge on trobar silenci i pau interior en un món on cada vegada més persones viuen en grans nuclis urbans. Comentant l'Evangeli proclamat, Mons. Martínez Sistach ha parlat de la presència de Maria a les noces de Canà com "un paradigma de l'actitud que hem de tenir els cristians al món". La presència de Maria i Jesús a les noces és "una presència d'amor" vers els esposos, que segurament coneixien; així també la presència dels cristians al món ha de ser una presència d'amor, al costat de les persones de les comunitats on vivim, per oferir-los la Bona Nova de Jesús i el seu desig de salvació.
La presència de Maria és també una presència atenta, s'adona del problema que tenen els esposos. Com a cristians, hem d'estar atents a les necessitats que pateixen les persones que ens envolten i encara de les que es troben lluny de nosaltres però sabem que passen dificultats de diferent mena. I així com Maria té una actitud solidària i intercedeix amb Jesús per mirar de solucionar el problema, "també els cristians hauríem de sentir-nos molt solidaris; desentendre's dels problemes dels demés no és una actitud cristiana, sinó que, com a cristians, ens hem de sentir corresponsables els uns dels altres", ha dit Mons. Martínez Sistach. I atenent a la presència de nombroses Autoritats a l'Eucaristia, encapçalades pel President de la Generalitat de Catalunya, ha volgut referir-se expressament per enaltir la tasca política "quan es fa com a vocació i com a sacrifici per servir els germans".
L'Arquebisbe de Barcelona ha clos l'homilia destacant encara un altre paral•lelisme entre l'actitud de Maria a les noces i la que hem de tenir com a cristians: "Fixeu-vos si és important la vocació mariana, que Maria avança la intervenció de Jesús... Jesús fa omplir les piles d'aigua i els servents obeeixen sense estranyar-se. Als cristians de vegades ens costa acceptar els designis de Jesús, però hem de tenir sempre fe en la Providència de Déu".
Tot seguit ha continuat la celebració amb la Litúrgia de l'Eucaristia, en la qual s'ha fet servir en el moment de la consagració un copó ofert per la vila de Queralbs. Al final de la missa, els concelebrants han venerat la imatge de la Mare de Déu de Núria al seu cambril i a continuació han fet el mateix el President Mas i les Autoritats que l'acompanyaven.